baner
zagreb airport

wings prva grupa sU sklopu projekta Wings, nositelja Zračne luke Zagreb d.o.o. i partnera: Fakulteta prometnih znanosti, Međunarodne zračne luke Zagreb d.d. i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - PU Zagreb, završila je edukacija prve grupe polaznika.

Pripremio: Igor Bugarinovski

Posjetili smo Zračnu luku Zagreb d.o.o. i o samom projektu razgovarali s polaznicima edukacijskog tečaja, voditeljem projekta gospodinom Mr.sc. Igorom Štimcem, IAP, AvMP i voditeljem predavača Mr.sc. Damirom Vince, IAP, AvMP.

„Važno je napomenuti da projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a cilj projekta je unaprjeđenje kompetencije i povećanje konkurentnosti nezaposlenih osoba s diplomom inženjera zračnog prometa“, rekao nam je Igor, te nastavio: „Kroz period od četrdeset dana, četrnaest polaznika pohađalo je edukaciju koja se sastojala od teorijske nastave u informatički i logistički opremljenoj učionici, financiranoj sredstvima projekta.

stimac vincePraktični dio edukacije organiziran je na način da su polaznici projekta bili vođeni kroz sve procese prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i tereta koji se provode na području Međunarodne zračne luke Zagreb. Nastavu su provodili stručnjaci iz Zračne luke Zagreb d.o.o., Međunarodne zračne luke Zagreb d.d., Fakulteta prometnih znanosti, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i tvrtke Axis HRM za područje soft skillsa“ čime se doprinijelo kvaliteti programa projekta Wings, istaknuo je Damir.

Opširno i intenzivno

„Prvih dvadeset dana bilo je okarakterizirano teorijskim dijelom nastave, koju su sačinjavali predmeti: Soft Skills training (komunikacijske i prezentacijske vještine), Infrastruktura zračne luke, Tehnologija prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i robe, Ekonomika zračnog prometa, Sigurnost i zaštita, Ekološki aspekti zračnog prometa te predavanja iz područja zapošljavanja i samozapošljavanja“, ispričao nam je Tibor Brindl iz Zagreba, polaznik edukacije koji je završio Fakultet prometnih znanosti 1987. godine, no nikad nije radio u struci.


wings tibor brindl„Teorijska nastava bazirala se na primjerima iz svakodnevnih operacija na zračnoj luci i bila je nadogradnja na sve do sada naučeno tijekom studiranja. Odradili smo i niz vježbi koje su se odvijale u grupama kako bi se polaznici što više povezali i komunicirali u svrhu zajedničkog rješavanja problema koji je ispred njih postavljen.
Nakon završetka teorijskog dijela nastave, uslijedila je praktična nastava, gdje se polaznike, uz pratnju instruktora i osoblja zračne luke, uvelo u svaki segment poslovanja zračne luke, posebno se fokusirajući na tehničko-tehnološke procese, važne za što bolju prilagodbu pri budućem zaposlenju u zračnom prometu“, napominje Tibor ne skrivajući svoje zadovoljstvo usvojenim znanjem.

Timsko rješavanje problema

Uz odvijanje praktičnog dijela nastave, polaznici su pristupili izradi točno definiranog završnog rada na temu razvoja Međunarodne zračne luke Zagreb. Polaznici su bili raspoređeni u tri grupe. Na taj način željela se postići koordinacija aktivnosti unutar tima, te stvoriti okruženje u kojem bi se te osobe mogle naći pri zaposlenju. Prednost se dala timskom razmišljanju i rješavanju postavljenih problema u odnosu na individualni pristup (koji se danas vrlo rijetko preferira, jer ne može postići optimalne rezultate zbog sve veće kompleksnosti tehnoloških procesa i primjene sofisticirane opreme).
Dana 18. 08. 2014. godine prva grupa projekta Wings odradila je završni ispit koji se sastojao od tri elementa: izrade završnog rada, njegove prezentacije i pismenog ispita.
Krajem srpnja započelo je testiranje za drugu grupu. U svrhu pozivanja potencijalnih kandidata (nezaposlenih inženjera i diplomiranih inženjera zračnog prometa), prije formiranja druge grupe kontaktirane su sve županije u Republici Hrvatskoj. Dana 15.08.2014. godine završilo je inicijalno testiranje, te je formirana grupa koja broji 22 potencijalna kandidata.

Primjeri iz stvarnih poslovnih procesa

wings„Diplomirani sam inženjer prometa i radila sam u velikoj špediterskoj tvrtci kao carinski deklarant. Na žalost, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju potreba za mojim zanimanjem je smanjena, što je rezultiralo raskidom radnog odnosa (tehnološki višak) početkom 2014. godine, kaže polaznica Jasminka Čičko. Kad sam dobila poziv od Zavoda za zapošljavanje bila sam oduševljena, prošla sam testiranja i sa zadovoljstvom pristupila projektu Wings.“

„Sadržaj i koncepcija predavanja doprinijeli su osvježavanju mog stručnog znanja usvojenog na fakultetu, a koje je, zbog nekontinuiranog održavanja i nezaposlenosti u struci pomalo palo u zaborav. Osim toga, projekt je proširio moja do tada stečena znanja“, kaže Jasminka te nastavlja: „Teorijski dio nastave, koju su održavali predavači Zračne luke Zagreb d.o.o., Međunarodne zračne luke Zagreb d.d. i Fakulteta prometnih znanosti, inače visoko kvalificirani stručnjaci s višegodišnjim iskustvom u zračnom prometu, bazirao se na teoriji potkrijepljenoj primjerima iz stvarnih poslovnih situacija i osobnim iskustvima s vrlo ugodnom, otvorenom i korektnom komunikacijom. Kroz praktični dio projekta mogle su se doživjeti svakodnevne operacije na zračnoj luci uz predavače koji su, unatoč svojim poslovnim obavezama, bili spremni posvetiti nam svoje vrijeme, objasniti sve poslovne procese i odgovarati na pitanja. Program edukacije bio je vrlo naporan, ali izuzetno interesantan i svrsishodan tako da sam tečaj završila s lakoćom.“

wings JosipaDobro osmišljen završetak

Polaznica Josipa Milković, koja se je u međuvremenu već zaposlila u tvrtci European Coastal Airlines, rekla nam je da je ovaj, odlično osmišljen, projekt namijenjen nezaposlenim diplomiranim inženjerima zračnog prometa u cilju stručnog usavršavanja i poboljšanja konkurentnosti na tržištu rada, za nju osobno predstavljao povratak u struku nakon fakulteta - i to u trenutku kada je bila na pragu odustajanja od svog poziva.
„Mogu konstatirati da je projekt Wings doprinio mom osjećaju samouvjerenosti i zadovoljstva što se tiče osvježavanja znanja i stjecanje novoga. Iako se zapošljavanje u struci dogodilo u trenutku kada sam prošla program soft skills, u okviru prvog dijela projekta, što mi je koristilo u osvještavanju važnosti pozitivnog stava, preostala stečena znanja zasigurno će mi koristiti u budućem poslovanju.
Raduje me što organizator i nositelj ovog projekta na samom kraju provedbe planira svečanu dodjelu diploma, gdje bi se trebali okupiti i neki potencijalni poslodavci, kojima će biti prezentirana naša „osvježena“ znanja i kompetencije, što ulijeva nadu za zapošljavanje i nastavak profesije u stuci.“