baner
zagreb airport

Ehang 184U američkoj saveznoj državi Virginiji ozakonjena je dostava paketa autonomnim vizilima na kućnu adresu! Ova regulacija odnosi se na "zemaljska" vozila koja će se kretati po pješačkim zonama i koji će imati brzinu do 10 km/h te biti lakši od 50 kg.

Zakon stupa na snagu 1. srpnja a izrađen je u suradnji s estonskom tvrtkom Starship Technologies, koja se bavi proizvodnjom besposadnih autonomnih vozila koji se kreću po zemlji.

Istovemeno kineska tvrtka Ehang, koja je na sajmu "CES 2016" u Las Vegasu predstavila quadcopter za prijevoz osoba, najavljuje da bi se leteći "taksi dron" u komercijalnoj prodaji trebao naći tijekom ove godine. S tehničkom izvedbom i cijenom između 200 i 300 tisuća dolara zadovoljni su dužnosnici Dubaija koji najavljuju da će prijevoz taksi dronovima biti pokrenut već ovoga ljeta.

Ehang 184 ima osam motora, može prevoziti jednu osobu, u zraku može ostati 23 minute a plafon leta mu je 3.300 metara. Kineska tvrtka koja razvija ovu letjelicu najavljuje praktična testiranja u Arizoni te napominje da će biti upravljana na daljinu ili će moći automatski slijediti zadani plan leta.

Foto: Ehang