baner
zagreb airport

krila oluje gotovina2Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” će sutra, u nedjelju 12. ožujka oko 9 sati, dočekati avion DC-3 i izvesti zajednički let u formaciji iznad Zadra i zadarskog kanala.

Vođa hrvatske akrobatske grupe pukovnik Damir Barišić istaknuo je da je posada Douglasa DC-3 svoju rutu prema Grčkoj prilagodila želji pilota “Krila Oluje”, u cilju da se susret u zraku i zajednički let odvije iznad Zadra.

- Radujemo se što ćemo moći dati svoj mali doprinos promociji ovog jedinstvenog povijesnog leta, kao što će to napraviti i mnoge druge svjetski poznate akrobatske grupe i brojni drugi zrakoplovi iz država kroz koje će DC-3 prolaziti.” – rekao je pukovnik Barišić.

Douglas DC-3 je propelerni zrakoplov s dvama motorima izumljen davne 1935. godine. Pod nadimkom „Zrakoplov za iskrcavanje u Normandiji“ doživio je svojih pet minuta slave u lipnju 1944. godine prilikom operacije Overlord kojom je započeto oslobađanje zapadne Europe od nacista.

Izrađeno je više od 16,000 takvih zrakoplova, a sve veće zrakoplovne kompanije kupile su ih kao dio svoje flote. U današnje vrijeme u cijelom svijetu postoji manje od 150 zrakoplova DC-3 u letnom stanju, uključujući Breitling DC-3.

Zrakoplov koji je sletio u Zagreb, DC-3 HB-IRJ, predan je kompaniji American Airlines 1940. godine te ga je najprije koristila američka vojska između 1942. i 1944., prije no što je dan na korištenje komercijalnim avionskim kompanijama. Nakon što ga je obnovila grupa entuzijasta, ovaj zrakoplov pod bojama Breitlinga sudjeluje u brojnim zrakoplovnim manifestacijama.

Foto: MORH