baner
zagreb airport

krila o jarun 2017Središnji događaj obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske kopnene vojske te 26. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH održan je jučer, 28. svibnja na zagrebačkom Jarunu gdje je održan letački program, pokazne vježbe i taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme OSRH.

Nazočili su mu Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, brojni visoki vojni i civilni dužnosnici te velik broj Zagrepčana i gostiju koji su sa zanimanjem popratili atraktivne prezentacije vojnih sposobnosti i vještina.

Svečani program na zagrebačkom Jarunu je započeo ispaljivanjem 26 počasnih plotuna koje su pripadnici Samohodne haubičke bojne Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske ispalili iz osam brdskih topova kalibra 76 milimetara.

Nakon toga uslijedili su padobranski skokovi koje su izveli pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga koji su iskakali iz helikoptera Mi-171 SH. Na visini od 1200 m, iz helikoptera je iskočilo pet padobranaca, pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga.

Brojni okupljeni i zainteresirani gledatelji su tom prigodom mogli saznati kako je brzina padobranaca u slobodnom padu od 200-250 km/h, ovisno o težini i položaju tijela, a otvaranje padobrana prvoga padobranca dogodilo se na visini od 750 m, dok ostali otvarali padobrane slijedeći padobranca ispod sebe. Vrhunac ovog dijela prezentacije vojničkog umijeća bio je doskok jednog od najboljih padobranaca hrvatskih Oružanih snaga pred svečanu ložu nakon čega je, uz snažan pljesak i ovacije, zastavu Republike Hrvatske uručio predsjednici Republike Hrvatske i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga Kolindi Grabar-Kitarović.

U nastavku programa je na jarunskom poluotoku izvedena pokazna vježba pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga "Borbeno traganje i spašavanje u neprijateljskom području", a prema zamišljenom scenariju, na poluotoku se u neprijateljskom području nalazio pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane koji je nestao u prijašnjoj akciji. Zadaća namjenskog tima za borbeno traganje i spašavanje Zapovjedništva specijalnih snaga bila je provođenje operacije borbenog traganja i spašavanja s ciljem povrata izoliranog pilota. Bila je to prilika da specijalci, po osposobljenosti i znanjima pripadnici vojne elite, demonstiraju dio svojih vještina: izlazak iz helikoptera tehnikom repelinga uz nošenje naoružanja i opreme, osiguravanje zone za slijetanje, lociranje, medicinsko zbrinjavanje, izvlačenje posebnom tehnikom (tzv. "grozd") i sl. što je gledateljstvo na zagrebačkom Jarunu s napetošću pratilo i pozdravilo čvrstim pljeskom.

Kraj programa obilježio je letački program akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane "Krila Oluje". Za ovu priliku "Krila Oluje" predstavila su letački program u trajanju od oko 8 minuta tijekom kojih je šest vrsnih letača izvelo Pozdravni prelet, Petlju, Bačvasti valjak i kosu petlju, Vertikalni valjak i kovit, Pojedinačne valjke te Dvostruko i trostruko ogledalo – Dia.

Foto: MORH/ J. Kopi, T. Brandt