baner
zagreb airport

wings prva grupa sU sklopu projekta Wings, nositelja Zračne luke Zagreb d.o.o. i partnera: Fakulteta prometnih znanosti, Međunarodne zračne luke Zagreb d.d. i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - PU Zagreb, završila je edukacija prve grupe polaznika.

Pripremio: Igor Bugarinovski

Posjetili smo Zračnu luku Zagreb d.o.o. i o samom projektu razgovarali s polaznicima edukacijskog tečaja, voditeljem projekta gospodinom Mr.sc. Igorom Štimcem, IAP, AvMP i voditeljem predavača Mr.sc. Damirom Vince, IAP, AvMP.

„Važno je napomenuti da projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a cilj projekta je unaprjeđenje kompetencije i povećanje konkurentnosti nezaposlenih osoba s diplomom inženjera zračnog prometa“, rekao nam je Igor, te nastavio: „Kroz period od četrdeset dana, četrnaest polaznika pohađalo je edukaciju koja se sastojala od teorijske nastave u informatički i logistički opremljenoj učionici, financiranoj sredstvima projekta.

stimac vincePraktični dio edukacije organiziran je na način da su polaznici projekta bili vođeni kroz sve procese prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i tereta koji se provode na području Međunarodne zračne luke Zagreb. Nastavu su provodili stručnjaci iz Zračne luke Zagreb d.o.o., Međunarodne zračne luke Zagreb d.d., Fakulteta prometnih znanosti, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i tvrtke Axis HRM za područje soft skillsa“ čime se doprinijelo kvaliteti programa projekta Wings, istaknuo je Damir.

Opširno i intenzivno

„Prvih dvadeset dana bilo je okarakterizirano teorijskim dijelom nastave, koju su sačinjavali predmeti: Soft Skills training (komunikacijske i prezentacijske vještine), Infrastruktura zračne luke, Tehnologija prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i robe, Ekonomika zračnog prometa, Sigurnost i zaštita, Ekološki aspekti zračnog prometa te predavanja iz područja zapošljavanja i samozapošljavanja“, ispričao nam je Tibor Brindl iz Zagreba, polaznik edukacije koji je završio Fakultet prometnih znanosti 1987. godine, no nikad nije radio u struci.

Opširnije...

 

vings letakSvjesna mogućnosti i pogodnosti koje donosi ulazak Hrvatske u Europsku uniju, Uprava Zračne luke Zagreb još je 2011. na jednogodišnje školovanje uputila četvero zaposlenika kako bi ih osposobila za složenu izradu aplikacija i provedbu projekata koji se sufinanciraju novcem iz fondova
Europske unije.

Iako je glavni cilj stjecanje i usavršavanje znanja za javljanje na buduće natječaje, ponajprije one za sufinanciranje velikih infrastrukturnih projekata zračne luke, Zračna luka Zagreb za početak se prijavila na natječaj u sklopu programa sufinanciranja IPA IV koji je objavio Hrvatski zavod za zapošljavanje. Natječaj je raspisan za usavršavanje i dodatno obrazovanje nezaposlenih osoba na tržištu rada. Projekt Zračne luke Zagreb “Wings”, čiju su pripremu i prijavu izradili zaposlenici Zračne luke Zagreb mr. sc. Igor Štimac, IAP, AvMP; mr. sc. Damir Vince, IAP, AvMP; Dajana Grbavac Mišetić, dipl. ing. prom., i Mirela Vrbanc, dipl. ing. prom., bio je kvalitetan i prihvatljiv za sufinanciranje sredstvima Europske unije u velikoj konkurenciji od više od dvjesto projekata.
Projektom “Wings” željelo se pomoći nezaposlenim inženjerima i diplomiranim inženjerima zračnog prometa, po čemu je bio izravno usklađen s natječajnim uvjetima. Uvidom u bazu podataka nezaposlenih osoba Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje i svjesna stalnog povećavanja nezaposlenosti
inženjera i diplomiranih inženjera zračnog prometa, Uprava Zračne luke Zagreb smatrala je da kao glavna i najveća zračna luka u Hrvatskoj mora pokrenuti inicijativu da zaustavi ili ublaži taj negativni trend nezaposlenosti te unatoč zabrani zapošljavanja u državnim tvrtkama koja je
na snazi omogući toj skupini dodatno usavršavanje kako bi bila konkurentnija na tržištu rada.

Opširnije...

wings projektNa Fakultetu prometnih znanosti jučer je predstavljen Projekt WINGS, regionalni centar za specijaliziranu edukaciju u zračnoj luci.

Opširnije...